Dirigent Roeland Robert

“Het toppunt van goed samenspel is een orkest dat kan spelen zonder dirigent. Ik wil mezelf niet onmisbaar maken en werk graag aan een orkest meteen eigen gezicht en klank. Een orkest met “mijn” stempel mag zelfstandig, flexibel en zich thuisvoelend in alle muziekstijlen zijn. Dit betekent een – met voorkeur – zo min mogelijk bewerkt repertoire van barok tot hedendaags en van klassiek tot pop. Stijlgevoel is in de uitvoering het uitgangspunt.”

Roeland Robert (1962) groeide op in de wereld van (jeugd) symfonieorkesten en veel (kamer)muziek in huiselijke kring. Een conservatoriumstudie was dan ook geen verrassing. Zijn cellostudie volgde hij bij Maria Hol. Ook ontving hij lessen van Herre Jan Stegenga en Christopher Bunting.

Vanaf zijn 18e jaar dirigeert Roeland. Hij kreeg zijn eerste directielessen van Ru Sevenhuysen – zowel kampleider/oprichter van het Woudschoten zomer muziekkamp als het RJO, thans Jeugd Orkest Nederland. De vakopleiding volgde hij bij Thilo Lehman en Lex Veelo. Zijn eerste “eigen” jeugdorkest was in Deventer (DJO), spoedig gevolgd door het Apeldoorns Jeugd Orkest en het muziekschool orkest in Kampen. Hoogtepunten waren de concertreizen en met name een zeiltournee op drie charterschepen over het Ijsselmeer vanuit Kampen.

Veel plezier beleefde hij aan Jong Strijkorkest Constantijn en Jeugd Strijkorkest Constantijn . Met deze gemotiveerde en talentvolle strijkers uit de regio Zwolle bracht hij 2 maal per jaar een programma van Hugo de Groot tot Albert Roussel. In Neerpelt werd een eerste prijs cum laude behaald. De programma’s waren altijd een doorsnee van alle stijlperiodes met nieuwe composities (premières) en veelbelovende solisten.

Vervolgens ging Roeland weer aan de slag met een symfonische bezetting: het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest. Werken van Andriessen tot Borodin en van Queen tot Chicago. Met het FJSO werd ook verschillende keren deelgenomen aan de TulpenProms; als centrale dirigent leidde hij de band, blazers sectie, koor, orkest , solisten en dansers door een spectaculair programma uitgezonden door Omroep Flevoland.

Concertreizen maakte hij ondermeer naar Frankrijk (Provence), Italie (o.a. Florance), Engeland, België, Denemarken en Zweden. Daarnaast heeft hij zitting genomen in examencommissies “orkestdirectie” van ARTEZ Zwolle.

In 2017 stond Roeland 6 maanden werken met De Vuurvogel. ‘Een eer! Ik ken het orkest al vanaf de oprichting, en heb het gevolgd, weliswaar op afstand. Dit orkest is onderscheidend door zijn niveau, programmering en geweldige organisatie. Voor een dirigent een droomplek om te werken!’

Nu is hij lekker aan de slag met Fidelio; zijn wekelijkse opkikkertje!

Zie ook http://www.roelandrobert.nl/directie.html